engagemang

Vad är engagemang? Och vad är engagemang i yrket? Vad händer om man inte har engagemang? Att vara lärare kräver ett visst mått av engagemang. Ett för stort sådant gör att vissa hamnar i den berömda väggen. Vad engagerar sig dessa lärare i då? Lektioner? Elever? Dokumentation? Utvecklingssamtal? IUP? LPP? Föräldrakontakter? Webbmästeri? Twitter? Fortbildning? Elevarbeten? Internationella projekt? Arbetslag? Ämnesutveckling? LGR11? Jag tror att jag kan göra listan betydligt längre om jag började anteckna under en hel vecka.

Om alla på en skola engagerade sig lika mycket så kunde listan göras kortare, tror jag. Det gäller att ALLA är med i matchen varje dag. Vi behöver engagerade elever, engagerade, kollegor, engagerade runtomkringmänniskor OCH inte minst engagerad ledning.

Jag undrar varför det i alla (i princip) inslag i media om olika missförhållanden i samhället sägs följande: ’här krävs det även att skolan tar sitt ansvar’? Vadå? Gör vi inte det? Har vi inte tillräckligt med uppgifter redan?

Jag undrar också varför det skrivs så lite i media om rektorernas roll och hur viktigt det är att det finns en daglig pedagogisk ledning? Jag såg min rektor senast i tisdags förra veckan. Och det var på ett föräldramöte! Skolor som lyckas har en tydlig och inlyssnande ledning. Nu börjar det gunga under fötterna igen ;-)

Är det nån av er som har spelat spelet ’en av oss måste bort’? Det är ganska intressant men också rätt så svårspelat. Det gäller att ha trumf på handen och våga hålla på dom till rätt tillfälle. Jag fick två idag. Nu gäller det att spela ut dom på rätt sätt. Det kan bli ett ’ingen vann’ scenario och då blir det jobbigt.

Spelet kan börja ;-)
Livet kan bli rätt underbart. Kanske snart
//Sveneric

.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln