pedagog eller lärare!?

Jag kommer alltid tillbaka till det här. Jag har ingen aning hur många gånger jag har trillat i den här gropen! Oräkneliga, förmodligen... Ja, eller kanske bara nästan... Idag taggade jag upp på en kommentar på twitter.

'Det är ju knappast så att fritidspedagoger känner sig mer delaktiga i skolans värld när alla andra pedagoger får legitimation'

I mitt huvud är vi inte pedagoger. Vårt yrke heter lärare. Jag är lärare. Att kalla oss för P-ordet är bara ett sätt att hålla nere våra löner. På högskolan får man alltså underkänt i olika uppsatser om man kallar sig pedagog (enligt lärarstuderande). Vår examen heter lärarexamen.

Under min tid som universitetsadjunkt (det var andra som kallade mig det) på Högskolan i Gävle så sa min chef, Åsa Morberg, att pedagoger sysslar med lärande ur ett samhällsperspektiv och didaktiker ur ett golvperspektiv. Vi jobbar i ett golvperspektiv och jag accepterar alltså att bli kallad didaktiker! INTE PEDAGOG! Tänk om vi skulle börja kalla läkare för vårdgivare, eller systrar, eller sköterskor!

Det finns pedagoger anställda på badhus (friskvårdsP) och pedagoger anställda på Forsbacktippen (avfallsP).

Lärare jobbar i skolan! Då menar jag gymnasielärare, grundskolelärare, förskollärare. Det finns en kategori pedagoger. Fritidspedagoger! Då måste alla kalla sig pedagoger!

Var stolt över vårt underbara yrke. Läraryrket, för dig med lärarexamen!
vilken tur att jag fick skriva nåt idag också.

Ha det gött ni som orkar läsa.
//Sveneric (inne i ett stim)

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln