Ändå så svårt beslut...

Det är svårt det här. När man fått ett jobb på ett annat ställe i en annan kommun. Allt känns bra och det ska bli skoj att undervisa på gymnasienivå i matte, kemi och naturkunskap. Lönen höjs betydligt förstås. Lite längre att åka om dagarna men ett eget arbetsrum där jag kan stänga in mig och fokusera. Och det behövs. Det var ca 15 år sen jag höll på med kemi på den här nivån (och kanske matten också). Sån här kunskap är ju färskvara och det kommer att bli mycket repetition. Gissar att det blir betydligt fler timmar arbete per vecka OCH det är tidsbegränsad anställning.

Tjänstledigt resten av året och ingen aning var i kommunen jag hamnar till hösten 2012, när jag är tillbaka. Min förhoppning är, eller rättare sagt var, att jag skulle kunna få en förlängning på den nya arbetsplatsen i minst ett år. Jag vet ju hur svårt det är att få tag i vissa kategorier lärare och speciellt då till mindre orter. Gissar att antalet nya lärarstuderande på landets lärarhögskolor detta år, med inriktning kemi, är färre än fem (om det nu var nån). Mitt i allt detta så säger rektorn på nya skolan att natur och sam, där jag ska undervisa, att programmen förmodligen ska läggas ner.

 

Det här skulle bli ett år med mycket jobb men med mycket god och nyttig repetition av mina ämneskunskaper. Fortbildningspengen i min kommun är 500kr/person och alltså i princip omöjlig att ta ut eftersom att alla kurser är dyrare och ges på ställen som ofta kräver lång resa och ibland även övernattning.

 

Söderskolan befinner sig i utförsbacke nu (min egen åsikt som allt annat här). Korridorerna blir mer och mer nedkladdade. Papper kastas överallt. Fler elever som tar mindre ansvar. Ändå tycker jag att det är riktigt lugnt med eleverna. Vi har nog regionens lugnaste matsal och jag kan med säkerhet säga att i 95% av regionens restauranger så är sorlet betydligt högre. Kära föräldrar. Ni kan vara trygga. Vi ger fortfarande en trygg miljö för våra elever och de flesta trivs i skolan. Men om detta fortsätter?

 

Men varför denna tappade ansvarskänsla hos eleverna och förstås den minskade ansvarskänslan hor oss lärare? Jo när man inte har ledare som engagerar sig i skolans miljö, raster, lektioner, ..., lärare. Då blir det så här (återigen min egen åsikt, som jag naturligtvis står för varje minut varje dag, och som jag är beredd att klä skott för).

 

En rektors jobb är minst lika komplext som lärarnas, jag förstår det. Men deras förutsättningar måste ändras. En rektor ska vara på skolan! Med lärare och med eleverna! Inte sitta på möten 80% av tiden. De är pedagogiska ledare. Inte administrativa chefer! De måste få möjlighet att finnas med i vår verksamhet. Varje dag!

 

Detta är anledningen till att jag är på väg. Jag måste säga ifrån! Jag har tydligen använt min röst för flitigt och till fel personer så att jag inte längre blir lyssnad på. Då måste jag ta detta till nästa nivå.

Ändå så är det så svårt att ta detta beslut. Jag gillar att undervisa, jag gillar mina elever, jag gillar Söderskolan (åtminstone som den var för drygt ett år sedan). Det är fyra kollegor som har sagt att de tycker att det är synd att jag ska dra. Men det är ingen rektor. Heller ingen annan i kommunen. Däremot rätt många elever...

 

Nåt måste göras.

Alltså Hofors. Here I come! Kommunen som avvecklar sin gymnasieskola,  lärare mördas nattetid och blivande kollegor ringer och varnar mig för att ta en anställning där (och ändå ligger högre i kommunrankingen). Dit är jag på väg nu.

 

Det här är enda utvägen jag ser. Eller?
//Sveneric

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln