hemprov

Häromdagen, ja eller strax före sportlovet, så ville mina elever redovisa sina kunskaper i kemi för mig Hur vi än försökte hitta tider så fungerade det inte. Vi kom överens om att första tisdagen efter lovet var det första provtillfället som fungerade för alla. Men några elever stred för att få göra sitt prov innan lovet ändå. Hur skulle vi lösa det?

 

Jag vill ju alltid försöka hitta en bra lösning för alla så vi bestämde oss för ett hemprov. Dealen var att fredagen innan lovet, de hade ingen kemilektion då, så skulle provet ligga i deras mailbox kl 07.00 och de skulle maila svaren till mig senast 24.00. Fortfarande så skulle några göra ett traditionellt prov i skolan på tisdagen efteråt.

 

Ett hemprov kan man ju inte ge några begränsningar på. Iaf inte av karaktären 'du får inte använda internet' eller ' Du får inte använda boken'! Däremot så uppmanar jag dem att samarbeta men att försöka formulera med egna ord. Uppgifterna utformas ju också på ett annat sätt förstås.

 

Under fredagen hade jag fler elever som ville diskutera kemi med mig. Ställa hypotetiska frågor, men med ett tydligt fokus. Samtliga redovisningar mailades till mig senast vid midnatt.

 

När jag försökte med detta på grundskolan så sa en kollega till mig att det var helt förkastligt och om hans barn skulle få ett sånt prov då skulle minsann han skriva det till sitt barn. Som om inte jag skulle märka det? För visst skulle jag väl det?

 

Nåja, resultaten på dessa prov är genomgående riktigt bra. Visst var det några som inte klarade sig. Men de hade inte riktigt lagt ner tillräckligt med tid.

 

Men de som gjorde ett bra resultat på detta 'hemprov' Hade under dagen haft mycket tid till diskussioner. De hade vägt orden och jämfört. De diskuterade med mig (och jag svarar ju nästan alltid med en motfråga). De lade mycket mer tid på dessa frågor än om de skulle ha suttit i 60 minuter och svettats i sin ensamhet i klassrummet.

 

Jag tror på detta och jag kommer säkert att göra så här flera gånger. Men först med andra grupper än denna. Eller inte. Vi får se vad eleverna väljer nästa gång. Båda grupperna sa under tiden de skrev, att de skulle göra på det andra sättet nästa gång. Men idag frågade jag dom. Efter att ha fått 'kamratbedömt' varandras jobb och fått några kommentarer från mig. Att de nog helst skulle välja att göra ett hemprov nästa gång.

 

Jag tror på det här som ett sätt att redovisa på. Jag tror dessutom att kvalitén ökar på deras svar och förhoppningsvis även på deras kunskaper. <prova gärna du också ;-)

//Sveneric

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln