lärarlivet just nu

Högarna är höga och motivationen är låg. Betygen ska sättas efter moget övervägande utifrån två olika kursplaner. Elever kommer och undrar vad de ska göra för att höja sig till ett VG? Stressade unga vill lämna in rester för att bli godkända i kurser som de inte riktigt prioriterade just då, för några månader sedan.

 

Tolv skoldagar kvar och några av dem är utedagar och just skolavslutningsdag. Alla är stressade och alla vill att alla lyckas. Men det kräver fokus nu. Det återstår mycket att göra i nuet. Eller kanske i nysset?

 

Som om inte detta var nog!? Mitt i detta kaos ska nu de nationella proven i matematik gås igenom. Aspektbedömas! Två kurser. Matte 1a, ett prov efter den nya kursplanen, LGY-11 och matte B som ska bedömas efter den gamla. Alltså varje år så ligger det nationella provet i matte sist. Det är inte schysst! Grattis till alla er lärare som inte har nationella prov. Ni borde ha lite mindre lön än vi som har! Så känns det nu i alla fall. PÅ grundskolan ges en dags ledighet för rättning. Men inte här på gy! Jag vet att jag har valt det här själv och jag längtar tillbaka till grundskolan nu...

 

Om vi samtidigt tittar ut och njuter av vädret och mängden av arbete som finns där ute så hoppas jag att ni kan skicka mig en tanke och förstå att vissa stunder i mitt fantastiska läraryrke är jobbigare än andra. Trycket av stress ligger som en blöt handduk över bröstet, varje hjärtslag hörs mot mina spånda trumhinnor samtidigt som tunga klubbor mjukt bankar på mitt huvud. Jag minns inte hur livet var utan det dåliga samvetet

 

Jag vill umgås med vänner, barn, barnbarn, spela golf, vara ute, smutta på en god whisky, jobba på min bastutunna, gräva med min grävare, bygga växthus, ligga på gräsmattan, fundera var jag ska jobba i höst, snickra på mitt hus.

 

Det ÄR mycket nu. Jag tycker det... Men ändå. Jag älskar mitt jobb. Det är INTE lönen som är låg. Det är jobbet som är för mycket! Och jag förstår och respekterar alla ni som väljer bort läraryrket. Ni gör helt rätt! Samtidigt så går ni miste om världens bästa jobb. Men ni har kanske ett väl fungerande socialt liv i stället. Det är ju också värt nåt...

 

Jag längtar ändå till torsdag när jag ska vara i en smedja med elever från två av mina kurser. Ett break i vardagen som är underbart härligt att lyssna till genom järnets olika klanger mot de tolv städ som finns där runt de åtta härdarna i 1700tals smedjan i Gysinge. Men det är dagen med minst antal lektioner. Alltså med mest tid till betygstänk.

 

Ha det gött där ute på gräsmattan alla. Jag ska kommentera elevuppgifter!
Jag måste nog sjukskriva mig för att hinna gå igenom alla NP.

 

Fick iallafall nyss bekräftat att mitt barnbarn kommer på besök idag. Då vet jag att jag överlever en vecka till... Honom lämnar jag inte i sticket. Han är livet!
//Sveneric

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln