Betygskänslor

Kaffebryggaren har precis frustat färdigt och ca sju koppar magisk dryck står i syfte att bli avnjuten under den närmaste timmen. Kaffe är ett underbart uppåttjack som triggar igång mina morgonsega tankar till att bli till visioner i ett regnigt Långängarna. Från övervåningen hörs det vanliga morgonbrummandet från Styggans avslappnade stämband. Så här morgonen efter hennes femtioårskalas är de små, men genomträngande, och gutturala infraljuden lättare att tänka bort än vanligt.

 

Att få uppleva denna sommarens tredje förmiddag med dessa intryck känns oerhört enkla i motsats till det faktum som möter min blick när den till slut lyft till fönsternivå. På gårdsplanen har det under det senaste dygnet bildats små ansamlingar av molnludd i flytande form. Av antalet och storleken att döma så var fasövergången stor under gårdagens långsamt smygande immar. Diväteoxidens totalreflekterande egenskap ger många bilder av himlens gråtoner i pussarnas yta.

 

Under dagen ska ett antal betyg skrivas in i den digitala katalog för skolans äldsta studerande. Det är inte många och besluten är relativt enkla. Det gäller bara att sammanväga elevernas studieresultat under läsåret. Inte något 'hokus-pokus' med turen som insats. Om man som elev har visat att kunskaperna för studerat innehåll finns med i deras synapstillstånd relativt betygsnivåer, då erhålls den stämpeln. Ingen annan kan påverka et betyg än de själva. Det betyg man själv har förtjänat är det betyg som överförs till framtidens CV.

 

De är många, de elever som har funnit googlandets glädje som enkelt i kunskapsinhämtandet. Att till detta använda kortkommandon som 'ctrl + C' och ctrl +V' förkortar arbetstiden avsevärt. Men lika hastigt som tecknen klistrades in i ett dokument, lika snabbt förvandlas de till 'con-kunskaper' och deras tidigare vackra namn släpas i smutsen under en kort tid och betyget rinner ut och blandas med vattnet i de små groparna på år gård där jag snart ska placera min högerhäl i syfte att dränera den fuktiga grusplanen. Google är ett fantastisk verktyg i händerna på de ärliga.

 

I höst ska jag åter ge mina elever på Söderskolan en chans att lära mig mer genom deras utmanande frågor. Jag ser redan fram emot att träffa 8E och 9F. I höst ska vi bli bäst tillsammans.
VI ses//Sveneric

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln