Skola i sommar?

Sommarskola? Ähh, jag är skeptisk!
Eftersom mina senaste år mest har handlat om matematikundervisning så kan jag ju bara jämföra betygssättning därifrån, OCH förstås grundat på mina egna erfarenheter...

Sossarna vill ha obligatorisk sommarskola för de som inte når målen i nian. Björklund är förstås inte sen att hänga på förslaget (inte S). Men jag undrar jag! Vad är det som gör att de inte blir godkända i nian och vad är det som gör att de blir godkända efter två veckor på sommarskola?

 

VI har under ett antal år skickar ut elever från nian utan betyg. Men efter några veckor på IV så har de som genom ett trollslag blivit godkända och vips in på ett nationellt program. Då kan man ju förstås undra varför dessa underbara didaktiker inte undervisar på grundskolan? Då hade vi ju inte hamnat i detta IG-problem. Eller varför tvingar inte skolhuvudmän grundskolelärarna till studiebesök så att vi också lär oss trollformeln?

 

Visst har det varit ett för stort antal som har blivit kvar både ett och flera år på IV, men rätt många slussas ut rätt snabbt. Till några platser som de egentligen inte hade velat använda sig av. Men nu är ju IV ett minne blott sedan Janne har avskaffat det. Eller är det så?

 

Nåja, den där genomsläppligheten kan vi redan ordna i grundskolan om vi fick. Vi ser precis vilka som kommer att klara sig. Och det tidigt! Om jag vill bli bättre på att köra grävare så gör jag ju det genom att köra grävare lite mer under en intensivare period. Ungefär som att bli bättre på matematik genom att jobba med matematik!

 

Tänk om det var så att vi lärare kunde bli bättre på att undervisa genom att få fokusera på undervisning? Men så kan det väl inte vara? Däremot så har jag blivit bättre på att skriva vad elever är bra på genom att skriva vad elever är bra på. Linda in i fina ord men ändå mena samma sak. Jag kan nu till exempel beskriva saker i nästan oändligt antal ord och ändå så hade jag egentligen bara kunnat skriva "vi måste få fokusera på kvalité i undervisningen!" Men det gör jag inte!

 

Så jag tar väl försöker hitta på några liknelser och jämförelser och sen drämmer jag till med en poäng på slutet. Så där ja! Vad tycker ni? Blev det tydligt?

 

Nu är det strax sommarlov. Jag byter tillbaka till min tidigare skola och avslutar därmed min karriär som gymnasielärare i kemi i Hofors. Lycka till i framtiden och jag håller tummarna att alla föräldrar i Hofors inser att de har en helt fantastisk gymnasieskola på ordet.

 

Ha en bra sommar. Jag kommer nog att skriva lite då och då ändå. Jag behöver ju träna mer på att bli bra på att skriva på ett bra sätt inför en ökande administrativ börda.
//Sveneric

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln