Kollektiv bestraffning...

Kollektiv bestraffning?
När en elev slår sönder en biljardkö och vi stänger biljardrummet. Är det en form av kollektiv bestraffning? När några elever smsar på lektionen och det blir ett mobiltelefonförbud på alla lektioner. Är det att kollektivt bestraffa?  Eller kanske när elever inte får redovisa via bloggar eftersom några blivit utnyttjade på något sätt? Det vi kanske kallar avarter och som vi alla tar avstånd ifrån blir det vi rättar oss efter. Det är väl det som är kollektiv besraffning!

Bland det tråkigaste jag kan göra i ett klassrum är att agera polis. När ’mina nästan-vuxna’ beter sig som småbarn som fastnat i millimeterrättvisa då börjar jag själv att bestraffa kollektivt. Förmodligen genom att min röst blir annorlunda, mitt beteende närmar sig en reptils, så sänker jag hela gruppen. Men jag vägrar låta ungdomarna styra, eller förstöra, sina klasskamraters studiemiljö. Det är då mitt polisbeteende kommer fram. Jag vill skrika ’Jä**a sk**ungar! Men påminner mig att andas lugnt och det ger mig lugnet tillbaka.

Mina lektioner brukar präglas av ett öppet klimat där det mesta är tillåtet. Lyfta elever att prova nya saker. Få misslyckas. Få lyckas! Att skaffa sig kunskap för livet är att samtala med andra om problem som berör. Problem som man kan känna igen sig i. Det händer för sällan i en mattebok. Problemen som elever känner igen sig i finns runt omkring oss. Varje dag. Snart är jag där igen.

Just nu känner jag mig bestraffad på ett kollektivt sätt tillsammans med mina fina elever. Att mina 145 elever ska slåss om ca 15 datorer när man i många andra klassrum i kommunen knappt får använda det elektroniska undret för kunskapsinhämtning. Det gör att jag morrar högt.

Man får den läraren man förtjänar, är en gammal klyscha som basunerats ut till elever genom årtiondena. Om man även ser det från andra hållet kanske det kan bli en sanning igen. Vad vet jag. Jag är ju bara en trött lärare. Riktigt trött lärare…
//Sveneric

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln