Arbetsmiljö

Beställde ett nytt dragskåp till min fina kemiinstitution. Det gamla var liksom under all kritik och den sista tiden fungerade luckan mer som en giljotin, en något som håller ute gaserna. Förvisso hölls gaserna inne med en så snabbt fallande lucka, men till en kostnad av blåmärken på mina grova underarmar. Nåja, ett nytt dragskåp påträffades endast på vwr, gamla kebo, till den ringa kostnaden av en sisådär 25 tusenlappar… Men visst säkerheten först… Man ska inte hantera vissa kemikalier i den öppna atmosfären i mitt fina arbetsrum. Tack för det, kära chefer.

Tyvärr visade det sig att skåpet var för stort för hissen. Eller, hissen var för liten för skåpet. Ja, eller hur det nu var och skåpet ligger just nu på en rullvagn i kopieringsrummet. Det hamnade där för att det var för tungt för vaktmästarna att lyfta, på deras chefers uttryckliga order. Vilken tur att det finns så bra chefer! Som värnar om sina anställdas arbetsmiljö, alltså. All heder till er! Så på måndag kommer det en flyttfirma och bär upp skåpet till mitt fina arbetsrum. Undrar hur deras chefer tänker, föresten?

Vi lärare bär också en tung börda. Inte i form av tunga böcker, eller datorer, eller ens elever. Vår börda ligger i att uppgifterna är så många. Varje gång skolinspektionen kommer på besök så ökar dessutom antalet uppgifter. Och vi rättar in oss i ledet och utför. Det som varje gång blir lidande är planering och uppföljning av lektioner. Alltså planeringen av samhällets viktigaste uppdrag. Att göra den yngre generationen till en välfungerande, kunskapstät generation. Att förvalta Sandvikens viktigaste samhällsresurs, helt enkelt.

När vi nu i detta samhällsnyttiga uppdrag skriker STOPP! Stopp vi förses med trubbiga redskap. Stopp, vår lärplattform har blivit ett arbetsmiljöproblem för oss! Det är inte ett säkert system. Det är en tidstjuv utan dess like. Det är en miljö som inte liknar nån annan datormiljö. Varje fackmöte jag var på under min tid som lokalombud för LR började vi med en ’skitkastningsrunda’ om vår lärplattform. Det är nu jag önskar att mina chefer tar parti för mig, för oss, på samma sätt som vaktmästarens chefer gjorde. Stopp. Ni får inte använda den där plattformen för jag värnar om mina lärare. Visst fattar jag att vi sitter fast i nåt kontrakt eller så. Men se då till att vi inte fortsätter att sitta fast där då! Det måste ju bli dyrare med lärare som inte orkar sin arbetsbörda än att ta sig ur ett kontrakt?

Mina två senaste rektorer stämmer in i lärares klagan över ett tungrott system. Men det är nån annanstans det tar stopp. Var vet inte jag. Men varje rektor är ju ansvarig för sin personals arbetsmiljö, det vet jag som f.d. lokalombud. Det är dags att säga stopp! Det finns inte en enda lärare på min skola som försvarar denna plattform, vad jag vet. När jag pratar med lärare på andra skolor så får jag samma besked där.  Det är dags att säga ’vi satsade på fel häst’. Förlåt. Vi gjorde ett misstag. Eller nån annan form av pudel. Vi går på knäna och Edwise är kanske just den droppen. Den droppen som gör att det rinner över och t.o.m. lärarna i kommunen höjer sina röster.

De senaste gångerna jag har morrat så har jag fått ta mycket skit efteråt på en massa möten. Personliga påhopp och felaktiga inbjudningar. Tyvärr så är det inte så högt i tak i kommunen som man vill låta påskina. Kliver man på fel tår så råkar man ut. Vi får väl se vad som händer denna gång. Jag älskar mitt arbete med eleverna. Och det känns som att ’kärleken’ är besvarad. Men det är dags att lyssna, om inte just på mig så, på oss nu. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln