Språklärare

Så har alla elever en varsin dator i kommunen. Det är förstås ett fantastiskt hjälpmedel och så klart ett måste för att kunna utveckla vår undervisning, att utveckla sig själv som lärare. Tack alla ni som drivit den visionen i kommunen. Alla lärare jublar dock inte över datorsatsningen och det hade jag väl inte räknat med heller. Kanske är det bra att det är så? Några lärare anser rent av att det motarbetar lärandet med allt som stör inläraren genom skärmen.

För visst är det många som fokuserar på saker som inte hör till undervisningen. Visst måste jag säga till elever varje dag att de inte ska spela under lektionstid. Men i många av dessa unga människors gener så är datorer förknippade med just spel. När locket öppnas så fullständigt skriker dessa maskiner SPEEEL med sitt digitala sug! Tack och lov så är det ändå en minoritet som har drabbats av denna spelmutation i sin genuppsättning och de allra flesta sköter sig förstås jättebra. Precis som på alla arbetsplatser i övriga landet. Kanske är det just elever med denna ’trisomi- 10111(två)’ som skulle kunna nå alla målen enklast utan dator. Med så få störande moment som möjligt.

Häromdagen var jag på en halv studiedag med en lektor i det svenska språket. Hon var förstås jätteduktig och jag fick lära mig några nya ord som är viktiga i mitt undervisande. Det var ord som nominalfras. Det har visst nåt med substantiv att göra, men det säger man inte längre. Alltså jag valde ju att bli mattelärare för att jag var bättre på det än på svenskans nominalfraser. Men jag är förstås ense om med alla er om att språket är den viktigaste nyckeln i alla kunskapsinhämtande uppgifter. Men nu är jag alltså även språklärare. Så till vida att jag ska packa upp språket och leverera det till mina elever. Jag tolkar det som att jag ska förklara ordens betydelse i mina ämnen, precis som jag alltid har gjort. Tror jag, eller hoppas jag iaf.

Men med datorn under fingertopparna på mina elever behöver jag alltså ett digitalt läromedel. Men nu uppstår det ett problem. Det läromedel jag vill ha kostar 95 kronor per elev och år i varje ämne. Med 140 elever blir det 13 300 kronor i biologi och 13 300 kronor i kemi. Alltså varje år. Eller har jag fullständigt missförstått detta nu? Skulle inte digitala läromedel vara billigare än de i pappersform? Eller borde de inte vara det iaf. Min budget i mina två NO-ämnen är alltså 5000kr per ämne och år. Då ligger jag alltså 8 300 kronor back per ämne innan jag har köpt nåt labbmaterial över huvud taget.

Nu förstår jag hur ni som eventuellt orkat läsa ända hit tänker. Men Internet är ju en oändlig bank av information som kan göras om till kunskap. Jodå, jag använder mig av den insikten varje dag. Men hur var det nu med min senaste och nyaste arbetsuppgift. Jag skulle packa upp och leverera språket till mina elever. Jodå, det kan jag förstås göra. När alla har samma texter att utgå ifrån. Men hur ska jag kunna göra det när 140 elever kastar sig ut i Internets outtömliga kunskapskälla? Kanske hälften av dessa hamnar på samma sidor. På sin höjd! Det kommer att bli ett himla uppackande framöver.

Så vad är det nu jag vänder mig emot? Är det datorerna? Är det storleken på min budget? Är det att jag blivit språklärare? Eller är det kanske mot allt och alla i allmänhet eller vissa i synnerhet, som vissa tycks tro när jag uttrycker mina åsikter? Kanske utför jag nån personlig vendetta? Jag vet faktiskt inte. Eller jo, kanske att mitt uppdrag som lärare varje dag görs svårare och svårare att utföra samtidigt som jag har hört rykten om att lärares administrativa uppdrag ska minskas. Jag ser fram emot den dagen jag får prioritera undervisningens planering, uppföljning och utvärdering. Just nu har den liksom hamnat i skymundan. Nästa steg är nog att alla lärare blir mattelärare så att algoritmerna och primtalen sitter hos alla. Jag vill utföra det jag är bäst på. Jag vill undervisa! Där äger jag!

 

 

För att redigera denna text, peka här och klicka på knappen ”Redigera text”. Bilden kan du ändra eller ta bort i ”Ändra bild”. För att dra in nya block klickar du först på knappen ”Skapa innehåll” och väljer sedan vad du vill ha.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln