Ljud jag saknat...

Förvisso hör jag dåligt, som den bonnpôjk- och snickarbakgrund jag har vuxit mig igenom. Oftast utan hörselskydd, det var nästan lite ’fjolligt’ att använda skydd, man skulle ju vänja sig. Så jag har gått på extra hörselkontroller sedan första klass i Årsundas gamla skola. Häromdagen var jag på hörcentralen i Gävle för att undersöka om jag skulle bli hjälpt av en hörapparat. Men audionomen var högst osäker, så jag får ändå säga att jag har klarat mig relativt bra i min oskyddade bubbla av osjälvisk dumhet. Det är ju tinnitusen som är jobbigast. Men mitt i allt detta finns det ljud jag liksom saknar ändå. 

Som barn, nåja kanske ungdom, Gav jag ibland bort presenter till min fina faster Birgitta och hennes man Ingemar. Inte så ofta som jag borde förstås, men det var då att hoppa in och ta hand om mjölkningen i ladugården (jo det stavas så, men uttalas inte på det sättet). Det var tolv kor som skulle mjölkas på morgonen och på kvällen. Korna känner förstås direkt av att det är en annan person som ska utföra det viktiga jobbet för korna (och Sverige) så det fanns förstås lite oro i dussinet. Det märktes tydligast när det var sommar och de skulle in från sitt bete för att mjölkas. Då kunde den enklaste uppgiften bli riktigt svår för Majros, Saga och alla de andra. Men när de väl funnit sim plats så kunde jag påbörja mjölkningen.

När mjölkmaskinerna gjort sitt samt gröpet och kraftfodret noggrant hade slickats upp från stillbordet, stillade jag ut en kraftig sträng hö för att idisslingen skulle fungera i deras magar. De hade då en stunds lugnt tuggande framför sig. Jag släckte ljuset och lugnet lade sig i rummet. Det var då ljudet uppstod. Deras lugna tuggande. Ljudet av fotosyntesprodukternas frasiga stjälkar som bröts av mot deras tandlösa överkäke. Deras lugn efter att ha levererat sin fina produkt till svenskarnas matbord. Långsamt tuggande. Ihärdigt malande. Små idisslande rapningar. Men framför allt det ljud som jag måste få uppleva igen. 
//Sveneric

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Sofia Eriksson » Till beslut...:  ”Men Sven-Eric, vi vet inte vad som passar, sånt visar sig, jag tycker synd om de..”

  • Svenerig » mitt älskade jobb:  ”Tacksam för alla tips. Inte minst ditt, Sofia. Men jag är nöjd med min dag när j..”

  • Sofia » mitt älskade jobb:  ”Jag förstår dig. Vet du vad jag tycker? Sök dig till Kriminalvården. Mja, på rät..”

  • Edward Jensinger » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Nja, jag är nog inte en sådan rektor som nedvärdar vikten av mig själv. Jag vet ..”

  • Sveneric » Bloggsvar till Edvard Jesninger:  ”Jag anser att rektorer gärna vill nedvärdera in roll i skolan. Men att vara ansv..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln